
Ugotować domowy wywar na skrzydełkach, włoszczyźnie i suszonych, namoczonych w wodzie, grzybach (przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz solą, ew. pieprzem).
Wątróbki oczyścić z błon, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na oleju - z obu stron. Wystudzić, pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki, lekko podsmażyć. Wszystko przełożyć o garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać bulionem. Przyprawić, zagotować i dusić na małym ogniu do miękkości. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (zasmażkę rozprowadzić odrobiną płynu z garnka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na nietypowy gulasz z indyczych wątróbek....
Trochę jak krakowskie sznycle, trochę jak gołąbki bez zawijania...
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...
Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. ...