Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.
Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.
Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.
Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zabierze nas w kulinarną podróż po kuchniach świata. Zacznie...
Zupa irlandzkich marynarzy;-)
Orientalna wersja ryby po grecku...
Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)
Niezwykle delikatny...