/ Przepisy / Fish pie

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.

Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.

Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.

Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 421
Ewa gotuje - odc. nr 421

Tym razem Ewa zabierze nas w kulinarną podróż po kuchniach świata. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Zupa irlandzkich marynarzy;-)

Dorsz w warzywach z ananasem

Orientalna wersja ryby po grecku...

Pieczony filet z pstrąga

Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)

Karp chrzanem nadziewany

Niezwykle delikatny...

Wróć do listy przepisów