
M±kę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić.
Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcze¶niej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).
Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać ¶mietankę i wymieszać.
Polew± udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wod±. Odstawić...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpu¶ci, dodać miód. Zdj±ć z ognia, dać przyp ...
Do dużej miski przesiać m±kę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...