Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Piernik bardzo puszysty

Opis przygotowania

M±kę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić.

Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcze¶niej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).

Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać ¶mietankę i wymieszać.

Polew± udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 380
Ewa gotuje - odc. nr 380

Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...

 

Podobne przepisy

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wod±. Odstawić...

Pierniczki

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpu¶ci, dodać miód. Zdj±ć z ognia, dać przyp ...

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać m±kę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Wróć do listy przepisów