Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.
Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....
Kulinarny symbol austriackiej stolicy;-)
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się ...