Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.
Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą – nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.
Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.
Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.
Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa wybierze się na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych...
Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...