Wywar zagotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić suszone grzyby. Wlać zakwas. Przykryć i zagotować.
Podawać z tartym chrzanem i pieczonymi ziemniakami. Kartofle obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Posolić. Przyprawić suszonym majerankiem. Piec przez 30 minut w 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa zaprosi do swej krakowskiej kuchni, gdzie zaprezentuje...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Zupa na gwoździu...
Grecka zupa jajeczno-cytrynowa;-)
Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.