Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę. Dodać kakao i cukier waniliowy. Wymieszać.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować.
Do spienionych jajek wlać olej z pestek winogron. Zmiksować. Dodać jogurt. Porcjami dodać sypkie składniki i zmiksować na niskich obrotach.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Posypać cynamonem i dorzucić do ciasta. Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą).
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietanki oraz połówkami orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gotowanie w pierwszym w ramówce wiosennej odcinku „Ewa gotuje”...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Na spodzie z ciasteczek...
Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...