/ Przepisy / Biszkopt z borówkami i malinami

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do żółtek dolać ocet, wymieszać, dodać do piany z białek, znowu wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Przelać do tortownicy (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą, spód można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Wystudzić, nasączyć ponczem (spirytus, woda i sok z cytryny).

Śmietanę i żółtka podgrzewać ubijając, aż masa zgęstnieje (najlepiej w kąpieli wodnej). Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo-żółtkową, zmiksować.

Na nasączony biszkopt dać masę, na masę owoce. Zalać wystudzoną galaretką o smaku użytych owoców.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 71
Ewa gotuje - odc. nr 71

Tym razem o diecie białkowej i smażeniu bez tłuszczu, przy czym wyjątkowo...

 

Podobne przepisy

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Kruche z orzechami

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...

Wróć do listy przepisów