Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Indyk z sosem cebulowym

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić, polać indycze udka. Dodać zioła i skórkę pomarańczową. Piec do miękkości, na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (1-1 i 1/2 godz.) Od czasu do czasu polewać tłuszczem spod pieczeni. Przełożyć na półmisek, przykryć folią.

Zrobić sos. Do bulionu wrzucić 1 cebulę (obraną i pokrojona w ćwiartki) oraz liść laurowy. Gotować 15 minut na małym ogniu. Pozostałe cebule pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać zioła i powoli wlać przecedzony zimny bulion - cały czas mieszając. Zredukować. Sos spod mięsa dodać do sosu cebulowego, a do brytfanny wlać ocet balsamiczny, zagotować i wlać do sosu. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby zmiksować.

Pieczeń pokroić i podawać z sosem oraz ogórkami kiszonymi. Dekorować świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 80
Ewa gotuje - odc. nr 80

Wracamy do najlepszych tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Pierogi z wędzonym twarogiem

I czosnkiem niedźwiedzim;-)

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Łazanki po góralski

W stylu włoskiej lasagne;-)

Wróć do listy przepisów