Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Dodać rozgniecione tłuczkiem pistacje.
Białka ubić ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietanę również ubić. Dodać do masy żółtkowej. Na samym końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Przełożyć do silikonowych foremek na panna cottę lub do filiżanek. Wstawić do zamrażarki i chłodzić przez 3 godziny.
Wyjąć z foremek i położyć na talerzykach. Udekorować pokruszonymi pistacjami oraz bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do Zawoi. A ponieważ często tak jest, że przyjeżdżając...
Masło przełożyć do rondelka, roztopić...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...
Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, połączyć z żółtkami, miodem, ubit ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...