Mięso przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Z limonki otrzeć skórkę – do miseczki. Wycisnąć sok. Dodać sos chili, sos sojowy i olej ryżowy. Przyprawić pieprzem, wymieszać i przelać na filety. Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Co 10 minut obrócić na drugą stronę.
Po upieczeniu udekorować pokrojoną papryką, kolendrą, szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Podawać z różyczkami brokułu ugotowanymi al dente oraz ryżem z kawałkami ananasa.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy....
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...
Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.