Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem Ewa przygotuje potrawy wigilijne....
Na śniadanie lub podwieczorek;-)
Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...
Na zimno...
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...