Kości przełożyć do garnka. Dodać obrane warzywa. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą (1 ½ l), posolić, przykryć i ugotować.
Osobno ugotować „na gęsto” kaszę z masłem (można wykorzystać pęczak z wczoraj). Przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowaną marchewką i guglami. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zezłocić na maśle. Dodać do ziemniaków. Wybić jajka. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i wyrobić.
Używając dwóch łyżeczek zrobić małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...
Lekko kwaśna i wyjątkowo smaczna;-)
Na orientalną nutę;-)
Z ziemniakami, smażoną wątróbką, pieczarkami i jajkiem poszetowym!