Kości przełożyć do garnka. Dodać obrane warzywa. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą (1 ½ l), posolić, przykryć i ugotować.
Osobno ugotować „na gęsto” kaszę z masłem (można wykorzystać pęczak z wczoraj). Przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowaną marchewką i guglami. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zezłocić na maśle. Dodać do ziemniaków. Wybić jajka. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i wyrobić.
Używając dwóch łyżeczek zrobić małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę...
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki ...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...