Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim mięso.
Do miski wlać olej, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dodać musztardę i majonez. Przyprawić papryką oraz pieprzem ziołowym. Dorzucić posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obłożyć mięso. Przykryć i schować w lodówce na 2 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przez pierwsze 30 minut piec pod przykryciem, następnie odkryć, polać sosem i zapiekać przez kolejne pół godziny.
Upieczony filet wyjąć i poczekać, by mięso związało soki. Następnie pokroić w plastry. Podawać na ciepło z sosem lub na zimno – jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tydzień przed Wielkanocą Ewa zacznie przygotowania do świąt. Zrobi aromatyczną...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się ...
Grzyby w cieście naleśnikowym...