/ Przepisy / Moczka piernikowa

Opis przygotowania

Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc. Następnego dnia przelać do garnka. Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem. Przykryć i gotować przez 15 minut.

Dolać kompot z suszu – wraz z owocami. Dosypać przyprawę do piernika. Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.

Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 410
Ewa gotuje - odc. nr 410

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...

 

Podobne przepisy

Zupa śledziowa

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Ziemniaczana z czosnkiem

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...

Zupa fasolowa

Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)

Wróć do listy przepisów