Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na zewnątrz robi się chłodno, warto o siebie zadbać. Można to zrobić...
Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...
Racuchy na płatkach i mleku roślinnym;-)
Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...
Naszpikowany bakaliami...