Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia – pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrześniowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Beskidzka serula;-)
Na żeberkach;-)
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...