Cebulę drobno pokroić i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle.
Do mięsa przecisnąć czosnek, wybić jajko. Przyprawić papryką, chili, solą oraz pieprzem. Wsypać bułkę tartą, dorzucić usmażoną cebulę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. Przykryć i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Po tym czasie z masy ulepić zgrabne kotlety (ręce i deskę warto zwilżyć wodą) i nabić na namoczone patyczki do szaszłyków – można wbić po dwa, co ułatwi przekładanie. Upiec na ruszcie posmarowanym masłem klarowanym, na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już ostatni, premierowy odcinek „Ewa gotuje“ przed wakacjami....
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Po prostu mielony...
Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...