Kukurydzę obrać i ugotować (można użyć kukurydzy z puszki lub kupić już ugotowaną). Nożem odciąć ziarna.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić paprykę, cayenne i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić kukurydzę. Przyprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić solą i lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować słodką papryką i kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia grillować i imprezować na świeżym powietrzu. Z tego powodu...
Placek ziemniaczany po helwecku;-)
Zwana też sałatką polską;-)
Austriacki przysmak;-)
Kolorowa;-)