
Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.
Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...
Wedle starej, sprawdzonej receptury...
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...