Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.
Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...
Ciasto z zaskakującym farszem...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego mas ...