
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub kuchenny blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia (wystarczy 15 minut).
Blachę piekarnikową posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je przy tym wciskając. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą.
Piec przez 20-25 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie odrobinę octu balsamicznego).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...
Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy p ...
Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień prze ...
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...
Jajko, sok z cytryny, musztardę, pieprz, cebulę i śmietanę zmiksować. Stopniowo wlać ...