/ Przepisy / Tort jubileuszowy

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym. Posłodzić – cukier dodawać porcjami, cały czas ubijając. Po jednym dodać żółtka – cały czas miksując na niskich obrotach. Wsypać mąkę, wlać oliwę. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Piec na złoty kolor przez 40-45 minut – w temp. 180 st. C.

Orzeszki zmiksować w robocie. Posolić, posłodzić miodem i jeszcze raz zmiksować.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w misce. Dodać ricottę i zmiksować. Wlać rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę (do rozpuszczenia wystarczy ½ szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Blaty naponczować. Spód posmarować masłem orzechowym. Wyłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki posmarować resztką kremu. Wyrównać. Boki obsypać prażonymi i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na wierzchu zrobić wianuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem wierzch udekorować kakao, używając okazjonalnego szablonu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 300
Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Torcik z truskawkami i galaretką

Otulony palisadą z biszkoptów;-)

Tarta dwukolorowa z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną...

Rożki waniliowe

Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...

Wróć do listy przepisów