
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę (wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać).
Mięso płytko naciąć, robiąc kratkę. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, wbić goździki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć glazurą (trochę zostawić). Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podczas pieczenia, co 5-10 minut, polewać mięso odłożoną glazurą.
Podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...
Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...