Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę (wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać).
Mięso płytko naciąć, robiąc kratkę. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, wbić goździki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć glazurą (trochę zostawić). Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podczas pieczenia, co 5-10 minut, polewać mięso odłożoną glazurą.
Podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...
Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło ...
Sposób na kartofle...