Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Przyprawę do kurczaka wsypać do miseczki. Wlać olej, przecisnąć czosnek. Przyprawić solą. Wymieszać. Marynatą pokryć skrzydełka. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Ryż wsypać na patelnię z metalową rączką. Na ryżu ułożyć plastry cebuli, a na cebuli zamarynowane skrzydełka.
Masło roztopić w garnku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup, szklankę wody oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sosem równomiernie polać skrzydełka na ryżu. Piec przez ok. 1 ½ godziny w temp. 180 st. C. W razie potrzeby wlać ½ szklanki wody.
Podawać z ulubioną surówką lub sałatką.
Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt i majonez. Wrzucić drobno posiekaną mieszankę studencką. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku zobaczymy potrawy kuchni studenckiej. Pracę w kuchni...
Marynowane w solance...
Kieszonka plecionka!
Ale Meksyk!
Z warzywami;-)