Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto Maryla

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić cukrem (dosypywać porcjami). Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Dodać żółtka (po jednym). Wsypać m±kę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułk±. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± (¶rednica 25 cm). Wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować biszkopt kakaowy. Do piany z żółtkami, przygotowanej jw., dodać m±kę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Zrobić ciasto zielone. Do masy jajecznej z wanili± przesiać m±kę z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Masa kokosowa. Mleko zagotować z cukrem, dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć. Stopniowo dodać mleko z kokosem. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać. Wstawić do lodówki.

Masa wi¶niowa. ½ szklanki soku wi¶niowego i ½ szklanki wi¶niówki wlać do garnka. Posłodzić, wymieszać i zagotować. W reszcie wi¶niówki rozmieszać budyń. Wlać do garnka z sokiem i alkoholem. Ugotować. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć. Stopniowo, po łyżce, dodać wystudzony budyń. Dorzucić wi¶nie odcedzone z syropu. Wstawić do lodówki.

Złożyć tort. Blaty naponczować (biszkopt waniliowy od spodu). Na ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosow±. Wyrównać. Przykryć ciastem zielonym. Lekko docisn±ć. Nałożyć masę wi¶niow±, wyrównać i przykryć biszkoptem waniliowym. Wstawić do lodówki.

Wierzch pokryć lukrem. Na brzegu zrobić wianuszek z kandyzowanych skórek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 292
Ewa gotuje - odc. nr 292

Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...

 

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...

Ciasto czekoladowe z fasoli

Bez grama m±ki...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynow±. ...

Ucierane ze ¶liwkami

¦liwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklank± cukru. Gd ...

Wróć do listy przepisów