Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić cukrem (dosypywać porcjami). Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Dodać żółtka (po jednym). Wsypać m±kę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułk±. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± (¶rednica 25 cm). Wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Przygotować biszkopt kakaowy. Do piany z żółtkami, przygotowanej jw., dodać m±kę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.
Zrobić ciasto zielone. Do masy jajecznej z wanili± przesiać m±kę z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.
Masa kokosowa. Mleko zagotować z cukrem, dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć. Stopniowo dodać mleko z kokosem. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
Masa wi¶niowa. ½ szklanki soku wi¶niowego i ½ szklanki wi¶niówki wlać do garnka. Posłodzić, wymieszać i zagotować. W reszcie wi¶niówki rozmieszać budyń. Wlać do garnka z sokiem i alkoholem. Ugotować. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć. Stopniowo, po łyżce, dodać wystudzony budyń. Dorzucić wi¶nie odcedzone z syropu. Wstawić do lodówki.
Złożyć tort. Blaty naponczować (biszkopt waniliowy od spodu). Na ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosow±. Wyrównać. Przykryć ciastem zielonym. Lekko docisn±ć. Nałożyć masę wi¶niow±, wyrównać i przykryć biszkoptem waniliowym. Wstawić do lodówki.
Wierzch pokryć lukrem. Na brzegu zrobić wianuszek z kandyzowanych skórek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywn± pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...
Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełk±, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...