Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. Ser żółty też pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszać.
Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. Przyprawić cynamonem. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor. Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...
Biszkopt przełożony rewelacyjną masą z prażonym słonecznikiem!
Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musujący ...
Inspirowany włoskimi lodami z czekoladą...
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...