Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Muffinki z boczkiem i na słodko

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. Ser żółty też pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszać.

Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. Przyprawić cynamonem. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor. Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 282
Ewa gotuje - odc. nr 282

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...

 

Podobne przepisy

Cwibak

Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połową cu ...

Babeczki z kremem czekoladowym

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...

Baba z makiem

Obowiązkowa na wielkanocnym stole!

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...

Wróć do listy przepisów