Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić kminkiem i jałowcem (wcześniej utłuc je w moździerzu). Oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w zamykanym naczyniu i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem. Wrzucić posiekane w piórka cebule oraz pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić papryką i solą.
Piec przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i pokroić w grube plastry.
Serwować w kajzerce. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, spód obficie polać sosem, położyć plaster mięsa, posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...
Drugie danie na słodko!
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
Orientalna wersja ryby po grecku...