Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chałka trójkolorowa

Opis przygotowania

Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3-4 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej herbatę matcha (do trzeciej nic nie dodawać). Wyrobić, aby ciasta zmieniły kolor. Stolnicę podsypać mąką. Z ciast uformować 3 wałki, następnie skleić je na początku i zapleść warkocz. Na końcu również skleić, po czym zawinąć sklejeniem pod spód. Przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce.

Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką (pokruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez około 25 minut w temp. 180 st. C.

Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 246
Ewa gotuje - odc. nr 246

Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....

 

Podobne przepisy

Murzynek z kardamonem

Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...

Torcik orzechowo-migdałowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...

Apfelstrudel

Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)

Ciasto cytrynowe z cukinią

Placek z warzywem i lukrem z limoncello...

Wróć do listy przepisów