Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w grubą kostkę. Przesmażyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na drugiej patelni, na łyżce oliwy.
Gdy wołowina puści sok, zalać piwem, dodać usmażoną cebulę. Wymieszać. Dorzucić ziele angielskie, tymianek i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez mniej więcej godzinę. Pod koniec dodać marchewkę pokrojoną na plasterki oraz musztardę.
Podawać z kaszą i sałatką z pieczonych buraczków. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje potrawy rozgrzewające....
Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...