/ Przepisy / Zupa krem z zielonych szparagów

Opis przygotowania

Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).

Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.

Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza. Jeśli robimy wersję bardzo wykwintną, w identyczny sposób gotujemy zupę z białych szparagów i jednocześnie wylewamy na talerz dwa kremy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 160
Ewa gotuje - odc. nr 160

Sezon na szparagi w pełni, więc Ewa przygotuje krem z zielonych oraz szparagi...

 

Podobne przepisy

Zupa fasolowa

Piękny Jaś, żeberka i jarzynka;-)

Zupa dyniowa z kurkami

A do tego pesto z pietruszki!

Zupa gołąbkowa

Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)

Ciurka łemkowska

Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.

Wróć do listy przepisów