Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce).
Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Podzielić na 10-12 części i uformować niewielki kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce.
W garnku roztopić łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Białą część pora pokroić w plasterki, dorzucić do cebuli. Przesmażyć. Zalać wodą, zagotować. Dodać ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podgrzewać tak długo, aż ser się rozpuści. Zmiksować. Do zupy delikatnie włożyć pulpety. Ugotować.
Na talerz wyłożyć kilka pulpetów. Nalać zupę, udekorować koperkiem. Można podawać z grzanką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa przygotuje zupę serową z pulpetami drobiowymi, a na deser szarlotkę...
Na orientalną nutę;-)
Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.
Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!