Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, cebulę z łupin. Jarzyny dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, przesmażyć na maśle, zalać wodą.
Dodać liść laurowy i lubczyk (by zioła nie pływały w ogórkowej, wsypać je do papierowej torebki służącej do parzenia liściastej herbaty). Gotować mniej więcej 1 godzinę (w szybkowarze 10-15 minut). Torebkę z lubczykiem wyjąć, warzywa przecedzić na sicie - dobrze odcisnąć, by oddały cały smak.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), po czym podsmażyć na patelni na maśle - ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Ogórki dodać do wywaru, a wodę spod ogórków wlać na patelnię, wymyć cały smak i dodać do zupy. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka.
Całość gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Na samym końcu wrzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Ziemniaki przyrządzić osobno, gdyż w kwaśnej zupie gotowałyby się bardzo długo. Pokrojone w kostkę kartofle można też wrzucić do wywaru jarzynowego - jak zmiękną, dodać ogórki i wodę z kiszenia.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz ugotuje...
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki ...
Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...
Po góralsku!