Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Bliny

Opis przygotowania

Jajka wybić do dużej miski i roztrzepać. Dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy się rozpuszczą, dodać mąkę i szklankę mleka. Ręcznym robotem zmiksować na gładkie ciasto. Gdy już nie ma żadnych grudek, wlać resztę mleka i roztopione masło.

Ciasto jest bardzo rzadkie i takie właśnie ma być! Małą patelnię (20 cm średnicy) mocno rozgrzać, posmarować masłem. Nalać odrobinę ciasta - tyle, by zrobiła się cieniutka warstwa - i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturą z czarnej porzeczki, dżemami, ewentualnie z musem truskawkowym (świeże owoce zmiksowane z miodem).

W wersji dietetycznej zamiast masła dajemy 2-3 łyżki oleju (np. arachidowego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 65
Ewa gotuje - odc. nr 65

Tym razem Ewa Wachowicz odwiedzi Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie...

 

Podobne przepisy

Deska masła

Z wędzonym pstrągiem;-)

Pasta serowa

Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie pa ...

Bułeczki maślane

Doskonale smakują ze szklanką zimnego mleka!

Wątróbkowe pate

Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczon ...

Wróć do listy przepisów