
Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (4 szczypty). Wstawić na 1 ½ godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 45 minutach do formy wlać 250 ml cydru lub wina.
Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka z każdej strony. Przyprawić solą i cynamonem. Wyjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać pozostały cydr lub wino, dolać sos spod kurczaka, lekko odparować. Dolać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka poporcjować i obłożyć jabłkami. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak...
Z warzywami i makaronem ryżowym! Ale pałeczki nie są obowiązkowe...
Na bloku soli himalajskiej...