Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Piernik z myślą o świętach

Opis przygotowania

Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.

Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 83
Ewa gotuje - odc. nr 83

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Ciasto z polewą marmurkową

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...

Snikers

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...

Eklery z bitą śmietaną

Na niebiesko i na rózowo!

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Wróć do listy przepisów