/ Przepisy / Omlet francuski

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną.

Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu. Posypać startym serem (może być ser żółty), przełożyć na talerz, złożyć na pół.

Podawać z sokiem wyciśniętym ze świeżych owoców (grapefruitów i pomarańczy) oraz kawą latte.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 53
Ewa gotuje - odc. nr 53

Począwszy od tego odcinka Ewa Wachowicz będzie zapraszać do swojego programu...

 

Podobne przepisy

Focaccia z oliwkami

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...

Gałuszki

Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...

Ryż po zanzibarsku

Na mleczku kokosowym!

Bakłażan z pomidorami pod haloumi

Genialna przystawka...

Wróć do listy przepisów