Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie.
Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki.
Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...
Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego ...
Rybę skropić sokiem z cytryny, solidnie przyprawić solą i pieprzem. Posmarować roztop ...