Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa twarde i czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać cebulę i smażyć dalej, mieszając od czasu do czasu. Podlać wrzątkiem (wystarczy 1 szklanka) i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Uwaga: warzywa powinny pozostać jędrne.
Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, mielonym imbirem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać śmietanę, zahartowaną uprzednio gorącym płynem, dodać musztardę i gotować, aż sos się zredukuje. Dodać sok z limonki i cukier. Wyłączyć gaz i wrzucić drobno pokrojony koperek.
Ziemniaki obrać (najlepsze są sałatkowe). Gotować we wrzątku 10-15 minut. Lekko wystudzić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
Na dnie naczynia żaroodpornego (lub brytfanki) rozsmarować odrobinę sosu warzywnego. Ułożyć plastry ziemniaków - na „dachówkę". Następnie nałożyć połowę sosu, na sos plastry łososia (niezbyt grube, skropione sokiem z limonki), na łososia resztę ziemniaków, na ziemniaki pozostały sos. Na wierzch można dać kawałeczki masła.
Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 210 st. C i piec przez 5-7 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W setnym, jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” wariacje nt. kartofli....
Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...