Cebule obrać i pokroić w dość duże plastry. Przełożyć do gęsiarki. Przyprawić tymiankiem. Wlać oliwę. Dodać masło. Przykryć i piec przez godzinę w temp. 190 st. C. Po tym czasie uchylić pokrywkę i piec przez 1 ½ godziny (aż cebula będzie brązowa). Od czasu do czasu przemieszać, by się nie przypaliło.
Po tym czasie naczynie postawić na kuchence. Wlać brandy i odparować. Zalać rosołem. Doprawić sosem Worcestershire. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem. Przelać do żaroodpornych kokilek. Do każdej włożyć grzankę. Posypać startym serem żółtym. Zapiec w piekarniku (kilka minut w 190 st. C).
Udekorować tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...