Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Masło roztopić w garnku i podsmażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Dodać grzyby – wraz z wodą. Wlać trochę świeżej, zimnej wody. Przyprawić solą. Przykryć i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dorzucić suszone śliwki.
Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy i przelać do garnka. Wymieszać i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)