Przygotować sos. W miseczce połączyć jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane listki mięty. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Zrobić ciasto. Jajka wybić do miski. Przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem. Wsypać mąkę i zmiksować. Do gładkiego ciasta zetrzeć parmezan (na drobnych oczkach) i wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczarki umyć i osuszyć. Odciąć ogonki. Każdy kapelusz nabić na patyczek do szaszłyków. Zanurzyć w cieście i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.
Odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać z sosem czosnkowym. Tak przygotowane pieczarki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć jeszcze przed tygodniem Ewa była w Beskidach – pod Babią Górą,...
W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Oliwki wrzucić do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę...
Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z w ...