/ Przepisy / Pizza zawijana

Opis przygotowania

Do rondelka wlać wodę i mleko. Podgrzać. Wyłączyć kuchenkę i wkruszyć drożdże. Posłodzić łyżeczką cukru. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić.

Zrobić nadzienie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać oregano i bazylię. Wlać przecier pomidorowy. Dodać koncentrat. Posolić. Wymieszać i odstawić.

Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułożyć talerzyk – dnem do góry. Docisnąć. Talerzyk zabrać a ciasto naciąć tak, by na środku powstało 8 trójkątów. Brzeg ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posypać tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawinąć w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schować pod ciastem).

Trójkąty posmarować oliwą i posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiec na złoty kolor.

Podawać z ulubionymi sosami. Jeść odrywając po kawałku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 497
Ewa gotuje - odc. nr 497

Choć jeszcze przed tygodniem Ewa była w Beskidach – pod Babią Górą,...

 

Podobne przepisy

Racuchy szpinakowe

Z sosem serowym...

Szynka na święta

Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...

Filet z indyka i karkówka z rusztu

W marynacie jogurtowej i winnej...

Wróć do listy przepisów