Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Jajka po turecku

Opis przygotowania

Do jogurtu przecisnąć czosnek. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną miętę.

Masło roztopić i poczekać, aż się lekko przypali (powinno mieć orzechowy aromat). Zdjąć z ognia, wsypać paprykę. Na chwilę postawić na kuchence i dobrze wymieszać.

Do gorącej wody wlać łyżkę octu. Zamieszać, by powstał wir. Wybić jajko i poczekać, aż białko się zetnie. Wyłowić łyżką cedzakową, przepłukać w zimnej wodzie.

Na talerz nałożyć sos jogurtowy. Na sos ugotowane jajka. Polać masłem z papryką. Udekorować świeżą miętą. Podawać z grzankami i cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 491
Ewa gotuje - odc. nr 491

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...

 

Podobne przepisy

Lemoniada ogórkowa

Napój z ogórków? Czemu nie!

Musztarda z pigwowca

Świetny dodatek do mięs...

Śledzie po grecku

Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...

Zielone szparagi w szynce

W sezonie na szparagi to pozycja obowiązkowa.

Wróć do listy przepisów