Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi z białą kapustą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę i zaparzyć wrzątkiem (stopniowo wlać szklankę gorącej wody i wymieszać nożem). Wybić jajko, wlać oliwę. Posiekać nożem, następnie dobrze wyrobić. Przykryć miską i odstawić na chwilę.

Liście kapusty poszatkować i obgotować. Wystudzić i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Złożyć na pół i skleić brzegi (można je zwilżyć wodą).

Partiami ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Wyłowić do miski z zimną wodą i odcedzić na sicie.

Przełożyć na półmisek i okrasić zrumienioną na maśle cebulą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 490
Ewa gotuje - odc. nr 490

Po kilku weekendach spędzonych pod Babią Górą Ewa wróci do Krakowa i od...

 

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w boczku

Wyjątkowo soczysty!

Pikantny kurczak w jabłkach

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyp ...

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Wróć do listy przepisów