/ Przepisy / Zupa warzywna z ajvarem

Opis przygotowania

Bakłażany, papryki i czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.

Upieczone bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wyjąć miąższ i przełożyć do garnka. Paprykę obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Dodać do bakłażana. Czosnek wycisnąć z łupin wprost do rondla. Zalać ciepłym rosołem. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować do miękkości.

Dodać przecier pomidorowy i ajvar. Zmiksować na gładki krem. Doprawić słodką papryką wędzoną.

Na talerzu udekorować koperkiem. Podawać z grzanką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 488
Ewa gotuje - odc. nr 488

Ten odcinek „Ewa gotuje” zacznie się trochę nietypowo, bo bez...

 

Podobne przepisy

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Grochówka z kociołka

Zupa na żywym ogniu!

Żurek wielkanocny

Na domowym zakwasie!

Zupa z suszu

Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!

Wróć do listy przepisów