Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Grysikowiec

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jajka i dolać miód. Wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i włożyć do osobnej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (20x32 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C 15-20 minut.

Grysik ugotować na mleku. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszać rodzynki.

Ciasta wyjąć z piekarnika. Posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć masą grysikową. Wierzch udekorować wedle uznania, np. wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 61
Ewa gotuje - odc. nr 61

Ewa Wachowicz po raz kolejny zaprosi do swojej kuchni Natalię Podymę, 9-letnią...

 

Podobne przepisy

Torcik orzechowo-migdałowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...

Róże karnawałowe

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...

Kruche ciasto z gruszkami i czekoladą

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Wróć do listy przepisów