Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Cytrynowa babka z mascarpone

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją i podwoją objętość dorzucić mascarpone. Utrzeć. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać robotem. Dodać skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny. Utrzeć i przełożyć do foremki na babę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średnica 26 cm). Wierzch wyrównać.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, owocami i miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 448
Ewa gotuje - odc. nr 448

Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka ryżowe

Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...

Placek z kisielem brzoskwiniowym

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...

Czekoladki pomarańczowe

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zaka ...

Ciasteczka słoneczka

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodów ...

Wróć do listy przepisów