Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości.
Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę.
Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków...
Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuśc ...
Znakomity na zimno, jak i na ciepło;-)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...
Mielony, tyle tylko, że z ryby.