Mak przełożyć do robota i zemleć. Wsypać do gorącego mleka. Wymieszać i odstawić.
Białka oddzielic od żółtek. Dodać sól i ubić. Utrwalić połową cukru pudru, dodając go porcjami i cały czas miksując.
Miękkie masło utrzeć z resztą cukru pudru i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje dodać po jednym żółtku.
Orzechy posiekać, dodać do masy. Dorzucić namoczone i odcedzone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową i bułkę tartą. Wlać olejek migdałowy. Dodać mak i zmiksować. Delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki, wmieszać pianę z białek.
Ser pokruszyć do kielicha miksera. Wybić jajka. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy i olejkiem pomarańczowym. Wlać roztopione i przestudzone masło. Zmiksować. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Masę makową i serową przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakładać na przemian, robiąc szachownicę – łyżka masy makowej, łyżka serowej. Drugą warstwę zrobić dokładnie tak samo, ale zaczynając od masy serowej (tak, aby przykryła masę z makiem).
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podawać z plastrami kiszonej pomarańczy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wolicie sernik czy makowiec? A może lubicie tak jedno, jak i drugie? W...
Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...