/ Przepisy / Kremowa zupa z dyni i marchewki

Opis przygotowania

Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokroić i wraz z obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Dodać czosnek (w łupinach). Posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku.

Dynię obrać ze skórki i wraz z warzywami przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Wlać wodę i wino. Doprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.

Zmiksować. Doprawić curry. Zabielić mleczkiem kokosowym. Zakwasić sokiem z limonki. W razie potrzeby doprawić solą do smaku .

Podawać z pesto z natki marchewki i cząstkami limonki lub cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 434
Ewa gotuje - odc. nr 434

Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...

 

Podobne przepisy

Rosół tak polski, jak i chiński

Polski klasyk także na chińską nutę...

Węgierska gulaszowa

Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!

Zupa ziemniaczana

Wyjątkowo kremowa!

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Wróć do listy przepisów